Buk „Przekroju”

Od listopada 2019 na warszawskim skwerze Strehla rośnie buk „Przekroju” Posadzone w pierwszą rocznicę powstania Fundacji drzewo, będzie stało tam przez kolejne kilkaset lat, dając schronienie ptakom, a nam wszystkim tlen.

Dziesięcioletnia sadzonka wyglądała delikatnie, ale za 30-40 lat wyrośnie z niej majestatyczne, liczące nawet 50 m wysokości drzewo, z rozłożystą koroną, o błyszczących liściach i srebrzystym, gładkim pniu. Może na jego gałęziach pojawią się ptasie gniazda, na pewno będą odwiedzać go też wiewiórki, bo bukowe orzeszki są dla nich wielkim przysmakiem. Będzie schładzało ziemię i dawało cień trawie. Będzie oczyszczało powietrze – dorosły buk zwyczajny produkuje taką ilość tlenu, która wystarcza do życia 4-5 osobom. Jeśli nikt nie zagrozi naszemu drzewu, będzie mogło spokojnie sobie rosnąć 300-500 lat. Sadzenie drzew to najlepszy prezent, jaki możemy dać sobie i przyszłym pokoleniom.

Ważnym punktem misji Fundacji PRZEKRÓJ są działania na rzecz wspólnego dobra i natury. Wśród treści, które publikujemy w naszych mediach, publikujemy wiele tekstów, które opisują moc świadomego oddychania. Czyste powietrze – które przecież na czas jednego wdechu i wydechu staje się częścią nas, wpływa na nasze emocje i dobrostan – jest dla nas priorytetem, dlatego posadzenie drzewa w pierwszą rocznicę działalności Fundacji było dla nas najlepszym ze sposobów świętowania.

W cieniu naszego buka (póki co, jeszcze raczej symbolicznym!) co roku podczas naszego festiwalu LABA odbywa się czytanie „Przekroju”. Nasi autorzy i autorki, a także wybitni aktorzy i lektorzy, przedstawiają publiczności wybrane przez siebie teksty z naszego kwartalnika, często poświęcone tematom ekologicznym i społecznym.

Drzewem, wspólnie z Fundacją PRZEKRÓJ, opiekuje się Solatorium – zespół działaczy ekologicznych, których siedziba znajduje się nieopodal skweru Strehla.