Spotkania „Przekroju” w Klubie Komediowym

W centrum Warszawy jest piwnica, a w tej piwnicy najlepszy teatr improwizowany w mieście, a zdaniem niektórych – nawet na całym świecie! Powstały w 2014 r. Klub regularnie gości na swoich deskach autorów „Przekroju”, a nasze teksty są inspiracją dla tworzonych na żywo komediowych scenek.

Dowcip, wyobraźnia, czuły absurd – w fundacji PRZEKRÓJ wierzymy, że sztuka śmiechu pomaga w życiu! Propagujemy ją nie tylko w tekstach, które publikujemy na Przekroj.org, ale też w działaniach fundacyjnych, m.in. właśnie w regularnych spotkaniach z naszymi Czytelnikami w Klubie Komediowym. Na zaprzyjaźnionej z nami scenie występowali m.in. Marek Raczkowski, główny rysownik „Przekroju”, który prezentował swoje grafiki i czytał wybrane przez siebie urywki tekstów, a także Marcin Orliński, nasz wieloletni autor i redaktor, a także uznany poeta i krytyk literacki, w 2022 r. w Klubie obchodziliśmy także 77. urodziny pisma „Przekrój” (tygodnik powstał pod koniec II wojny światowej, w kwietniu 1945 r.).

Klub Komediowy tworzą uznani improwizatorzy i improwizatorki, m.in. Kinga Kosik-Burzyńska, Michał Sufin, Bartosz Młynarski, Karolina Norkiewicz, Marta Podobas, Dorota Pawiłowska czy Weronika Nockowska.

Artyści w wielu swoich występach komentują sprawy społeczne, ważne w Polsce, np. łamanie praw kobiet albo wycinanie lasów. Działanie poprzez sztukę na rzecz poprawy świata jest bliskie także Fundacji PRZEKRÓJ, dlatego z przyjemnością polecamy naszym Czytelnikom udział w spektaklach Klubu, pełen repertuar znajduje się na: Komediowy.pl